Konijnen

Voor uw konijn is een bezoek aan de dierenarts vaak een spannende gebeurtenis. Samen met u kunnen we de stress voor het konijn zoveel mogelijk beperken. 

Hieronder geven we een aantal tips voor een zo prettig mogelijk bezoek.  

De transportkooi Een konijn voelt zich vaak het veiligst als hij beschut kan zitten. Een dichte reismand waarbij zowel de voorkant als de bovenkant open kan, zijn daarom het prettigst. Eventueel kunt u nog een doek over de reismand hangen. (zoals bijvoorbeeld: https://voormijndier.nl/katten/benodigdheden-accessoires/onderweg-buiten/reismand-gulliver-3-deluxe-topfree-grijs )

Leg een handdoek of fleecedeken op de gladde bodem van de reismand. Dan heeft uw konijn meer grip tijdens de reis. Stro en zaagsel geeft te weinig grip maar wel veel rommel.. Helemaal mooi is het als uw konijn al aan de kooi gewend is. Zet deze daarom een paar dagen voor het bezoek aan ons al open in de konijnenkooi. Bij een angstig dier kan het helpen ook wat eten te geven in de kooi.

De wachtkamer Wij behandelen uitsluitend op afspraak, maar toch is het mogelijk dat er honden of katten in de wachtkamer aanwezig zijn. Zorg ervoor dat er geen honden aan de kooi kunnen snuffelen. Zet de kooi dus naast u of op schoot.  We proberen overigens wel zoveel mogelijk de honden gescheiden van konijnen en katten in te plannen.

Maatje mee of niet? Konijnen voelen zich veiliger in een groep. Voor veel konijnen is het daarom fijner om samen met uw andere konijn naar de praktijk te komen. Het maakt ze minder angstig én de thuiskomst verloopt daardoor soepeler. Als het dier alleen komt, zal het thuis opnieuw geïntroduceerd worden bij de thuisblijver. Het dier ruikt anders en daar hebben konijnen moeite mee. Dit hangt natuurlijk wel af van de tijd dat de dieren uit elkaar zijn geweest en hoe goed de relatie en rangorde is.

Het consult Speciaal voor konijnen wordt er een stroevere rubbermat op de behandeltafel gelegd. U kunt dan het beste uw konijn met de handdoek/ fleecedeken uit het mandje op deze mat neerzeten, want hieraan zit zijn eigen geur. Eventueel kunnen we de handdoek om het konijn wikkelen, waardoor het dier zich nog veiliger voelt.

Weer thuis Ook na het bezoek aan de Dierenkliniek kan uw konijn nog van slag zijn. Zorg voor rust! Zet de reismand met uw konijn open in het hok zodat hij er zelf uit kan als hij dat wil.

Oefenen en trainen Het is, net als bij honden, goed mogelijk uw konijn te trainen. Kijk voor meer tips en informatie op: http://www.dierentrainer.nl/boeken/high-five-met-je-konijn