Voor uw vakantie moet u besluiten of uw huisdier mee gaat op vakantie, naar een pension gaat of thuis blijft bij een oppas.

Mee op vakantie

Voor een reis van uw hond, kat of fret naar het buitenland gelden wettelijke bepalingen. Daarnaast geven wij uw graag tips om uw dier gezond te houden. 

Dierenpaspoort en vaccinatie 

Voor alle grensoverschrijdingen, dus ook die met Duitsland, moet uw dier gechipt zijn en moet u een officieel Europees dierenpaspoort van het dier hebben. Bovendien is het verplicht dat uw hond, kat of fret gevaccineerd is tegen hondsdolheid (rabiës). Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen vóór vertrek zijn toegediend. Deze vaccinatie mag echter niet voor een leeftijd van 12 weken toegediend worden, anders is deze niet geldig. Het vaccin dat wij gebruiken hoeft binnen de EU slechts eens in de drie jaar toegediend te worden. 

Kruising of ras 

Een aantal landen heeft strenge regels of zelfs een invoerverbod voor een aantal hondenrassen of kruisingen. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn ook kruisingen van de American Staffordshire terriër, Staffordshire bull terriër, Argentijnse dog, Mastiff, Boerboel, tosa en rottweiler niet welkom. Aan raszuivere American staffords, tosa’s en rottweilers worden extra eisen gesteld. Er zijn meer landen met dergelijke regels. 

Transport

In het buitenland dient uw dier altijd veilig vervoerd te worden. Voor honden geldt dat ze in een reismand, achter een stevig hek in de bagageruimte of in een hondengordel in de auto vervoerd moeten worden. Katten en fretten dienen altijd in een reismand vervoerd te worden.

Voor reizen met het vliegtuig worden er speciale eisen gesteld aan de zogenaamde sky kennels. Informeer ruim van tevoren bij uw vliegmaatschappij welke eisen er worden gesteld.Max

Infectierisico’s

In landen rondom de Middellandse zee komen er ziekten voor, die veelal via teken of insecten worden overgebracht. Als basis adviseren wij een goede tekenbescherming te gebruiken. Daarnaast is een goede hartworm preventie verstandig, gedurende en na de reis. 

Voeding mee

Neem altijd voldoende van het eigen voer mee. In het buitenland kan vrijwel nooit precies hetzelfde voer verkregen worden. 

Medicatie

Voor de meeste medicatie voor dieren zijn er geen speciale invoerregels. Er zijn echter wel medicijnen, die niet zomaar mee genomen mogen worden. Wij kunnen u hierover informeren.  

Naar het pension

De meeste pensions hebben aanvullende eisen ten aanzien van de vaccinaties. Soms vraagt een pension om frequentere vaccinaties. Bijvoorbeeld bij een vaccinatie tegen kattenziekte om het jaar, terwijl het vaccin slechts eens in de drie jaar hoeft worden toegediend.

Voor honden geldt meestal dat er een aanvullende vaccinatie tegen kennelhoest gevraagd wordt. Informeer tijdig bij uw pension welke vaccinaties nodig zijn.

Verder adviseren wij om uw dier goed tegen vlooien te behandelen en na de pensionopname een keer extra te ontwormen.

Het dier blijft thuis of gaat logeren

Hier gelden uiteraard geen eisen. Wel is het verstandig dat u de oppas goed informeert over de verzorging van uw dier. Geef de oppas ook onze gegevens, zodat die bij twijfel met ons kan overleggen. 

Het is een hardnekkig misverstand dat het goed zou zijn om voor vertrek uw huis in te sprayen tegen vlooien. Dit heeft géén zin. In de omgeving zitten de poppen van de vlo. Deze zijn ongevoelig voor de sprays en wachten rustig af tot er weer leven in de brouwerij is. Voorkomen is beter dan genezen! Behandel uw huisdier daarom het hele jaar door preventief om uw huis schoon te houden.

LICG

U kunt veel informatie over uw huisdier en vakantie vinden op de site van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren.

http://www.licg.nl/x2/praktisch/reizen-en-vakantie/vakantie/vakantie-uw-dier-gaat-mee.html

 

 

Ontsteking aan de gehoorgang De ontsteking van het uitwendige oor ofwel gehoorgang is een veel voorkomende ziekte. Doordat er meestal sprake is van een allergische oorzaak, komt deze bij bepaalde honden en katten vaker terug. Vrijwel altijd is er een oorzalf nodig om de gehoorgang weer rustig te krijgen. Toch moet er ook bij terugkerende oorontstekingen altijd een controle van de gehoorgang plaatsvinden. Hiervoor zijn twee redenen. Ten eerste is het door de overheid verboden om diergeneesmiddelen zonder consult af te geven. Ten tweede is vrijwel alles voor het oor ototoxisch. Dit betekent dat als de zalf in het middenoor terecht komt er blijvende schade aan het gehoor of het evenwicht kan ontstaan. 
 
Daarom ook bij een terugkerende oorontsteking een afspraak maken voor een inspectie van de gehoorgang en het trommelvlies.
 
 
 
(Plaatje met dank aan Hills Petnutrition)

Nieuws

  • 30 Jan
    Vandaag is onze nieuwe website gelanceerd! We horen graag wat je er van vindt. Heb je opmerkingen of suggesties, gebruik dan ons contact formulier of stuur ons een e-mail.